To i ja coś dorzucę, przepis na nalewkę z owoców borówki:
Składniki:
1 kg dojrzałych owoców borówki czerwonej (brusznica)
0,5 kg cukru (lub miodu)
1 litr wody
1 litr spirytusu
Przygotowanie:
Owoce borówki umyć i osuszyć. Włożyć do słoja lekko ugniatając i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe, nasłonecznione miejsce (niektórzy trzymają latem takie słoje w ogrodzie, ale trzeba uważać bo trafiają się nieproszeni degustatorzy...).
Co kilka dni potrząsnąć słojem. Po miesiącu odcedzić poprzez gazę. Z cukru (lub miodu) i wody przygotować syrop i po ostudzeniu połączyć z nalewem. Przefiltrować przez sączek filtracyjny (wymaga to sporo cierpliwości) i rozlać do butelek. Szczelnie zamknąć butelki i odstawić na rok w chłodne i ciemne miejsce.